Jak często trzeba robić raport ddd

Zakłady przetwórstwa muszą spełniać bardzo wysokie normy sanitarne. Zwracając uwagę na na to, że produkowana jest w nich żywność, sam zakład musi być nienagannie czysty i wolny od bakterii, pasożytów, czy szkodników. Równie istotne jest bezpieczeństwo sanitarne pracowników.

W dużych zakładach może znajdować się osobna komórka, która będzie kontrolować zakład a następnie przygotowywać raport ddd. W mniejszych zakładach takie działania zleca się firmom zewnętrznym, które podejmują odpowiednie działania w razie gdy wystąpią jakieś nieprawidłowości. Zewnętrzna firma dysponuje wiedzą i środkami, dzięki którym może zagwarantować bezpieczeństwo sanitarne pracownikom i poświęcając własny czas procesowi produkcji. Zwalczanie szkodników to detal dobrych praktyk i powinien znajdować się polityce ka żdej firmy, która produkuje środki spożywcze. Tym samym powinna ona przeprowadzać kontrole i audyty, sprawdzać na bieżąco, czy na terenie zakładu nie zagnieździły się szkodniki (gryzonie, ptaki, robactwo), przez które czystość produkcji będzie zagrożona. Dzięki działaniom prewencyjnym można uniknąć przestojów w produkcji, które mogą się pojawić, gdy na terenie zakładu konieczna będzie deratyzacja, dezynfekcja lub dezynsekcja. Z usług firm wykonujących usługi ddd korzystają nie tylko firmy produkujące żywność, niemniej jednak również samorządu, kiedy organizują akcje odkomarzania albo deratyzacji na terenie budynków będących własnością gminy. Kontakt do firmy zajmującej się dezynsekcją przyda się również osobom prywatnym, które będą musiały wyeliminować gniazdo szerszeni albo os lub zająć się zajętym przez szkodniki drewnianym dachem.
Polecam: bezpieczeństwo sanitarne pracowników.